Comunicat de presa. Proteste la Penitenciarul Botoșani.

Sindicatul Novo Legis din cadrul Penitenciarului Botosani, la initiativa Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor, declanseaza actiuni de protest pe termen nedeterminat.

“Într-o prima etapă, începând cu 1 august 2018, angajaţii din penitenciare refuză efectuarea de ore suplimentare şi alte atribuţii decât cele specifice funcţiilor ocupate, asigurandu-se doar activitatile ce tin strict de siguranta penitenciarului chiar daca acest lucru ar insemna ca drepturile detinutilor sa nu fie acordate in totalitate. Actiunile de protest se extind cu pichetarea penitenciarului iar in luna octombrie ne alaturam celorlalte sindicate din penitenciare afiliate FSANP, cu mitinguri in uniforma la Ministerul Justitiei, la Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
Tot in luna octombrie ca ultima forma de protest, angajatii din penitenciar vor refuza sa intre in serviciu in cazul in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea misiunilor in conditii de siguranta.
Pe langa lista de revendicari, cerem in continuare demisia Ministrului Justitiei Tudorel Toader.” – Ionel Dimitrovici presedinte Sindicatul Novo Legis

Pe lista de revendicari sunt incluse:

 • conditii de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind conditiile de lucru in penitenciare si un plan multianual de  investitii, dar nu s-a tinut de cuvant. In schimb, bugetul pentru investitii a fost redus la jumatate.
 • plata orelor suplimentare restante – in continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplatite. Ministrul Justitiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui ca acestea vor fi platite si nu s-a tinut de cuvant.
 • stoparea imputernicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea functiilor de management superior si incetarea practicii de vasalizare prin imputerniciri, unele deja ilegale prin depasirea limitei de 1 an permisa de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se afla de mai bine de 2 luni in aceasta situatie.
 • eliminarea discriminarilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizarii si pentru personalul din sectorul de aparare ordine publica si siguranta nationala incepand cu octombrie 2018.
 • aprobarea Statutului politistului de penitenciare – cerem ministerului Justitiei sa includa si observatiile sindicatelor in proiectele transmise prin fortarea procedurii de avizare la Parlament.
 • incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, incepand cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanta de urgenta, pensiile angajatilor din penitenciare, politistilor si militarilor.
 • plata integrala a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justitiei sa aplice corect prevederea legala obtinuta in Parlament de catre sindicate referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate in termen de 60 de zile.

Calendarul actiunilor de protest se va desfasura astfel:

 • 01 august – 10 august 2018
  Notificarea conducerilor penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situatie de natura a duce la blocarea activitatii penitenciarelor.
 • 01 august – 10 august 2018
  Solicitari scrise din partea membrilor de sindicat de plata a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal in procedura de recuperare pe cale judiciara a acestora.
 • 01 august – 10 august 2018
  Plangeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre in numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor si dispozitiilor ilegale in materia platii orelor suplimentare si a imputernicirilor.
 • 06 august 2018
  Liderii sindicatelor afiliate vor cere audiente directorului general al Administratiei Nationale a Penitenciare si ministrului Justitiei, Tudorel Toader, intr-o ultima incercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicarilor.
 • 10 august 2018
  Angajatii din penitenciare organizeaza greva japoneza.
 • 19 august 2018
  Angajatii din penitenciare organizeaza greva prin exces de zel la accesul in penitenciare si la alte activitati care, desi nu afecteaza drepturile detinutilor, pot duce la blocarea penitenciarelor.
 • 27 august – 27 septembrie 2018
  Pichetarea penitenciarelor de catre 50 – 100 de angajati in uniforma. Calendarul exact urmeaza a fi anuntat in timp util.
 • 01 – 10 septembrie 2018
  Depunerea unor actiuni in instanta si plangeri penale din partea tuturor sindicatelor membre.
 • 03 octombrie 2018
  Miting in uniforma la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor cu mars de protest intre cele doua institutii.
 • incepand cu octombrie 2018
  Refuzul de a intra in serviciu in toate penitenciarele in care nu este asigurat personalul necesar pentru desfasurarea in conditii de siguranta a misiunilor.