Mii de noi locuri de dețineri, o alta promisiunea a Ministrului Justiției

Deși se lăuda în urmă cu mai bine de un an că va contrui noi penitenciare, ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află abia la faza de achiziție a studiilor de fezabilitate pentru noi locuri de detenție în penitenciarele existente.

Ministerul Justiţiei supune dezbaterii un proiect achiziţie a studiilor de fezabilitate pentru construirea de noi locuri de detenţie din sistemul ANP, întrucât există un deficit de 3.843 de spaţii. Proiectul arată că vor fi construite mii de spaţii de detenţie, până în 2024.

„Se autorizează Ministerul Justiţiei, prin Administraţia Naţională a Penitenciarelor, să efectueze cheltuieli pentru achiziţia studiilor de fezabilitate destinate construirii unor noi locuri de detenţie la Penitenciarul Bistriţa – judeţul Bistriţa – Năsăud, Penitenciarul Botoşani – judeţul Botoşani, Penitenciarul Galaţi – judeţul Galaţi, Penitenciarul Gherla – judeţul Cluj, Penitenciarul Iaşi – judeţul Iaşi, Penitenciarul Mioveni – judeţul Argeş, Penitenciarul Constanţa – Poarta Albă – judeţul Constanţa şi la Penitenciarul Târgu Jiu – judeţul Gorj. Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor răspund pentru punerea în aplicare a prezentei hotărâri”, se arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

La data de 17.07.2018 la nivelul sistemului administraţiei penitenciare erau în custodie 22.394 deţinuţi, rezultând un deficit de 3.843 locuri raportat la spaţiul individual de 4 m2, acesta reprezentând un prim argument în vederea atingerii obiectivului propus, se arată în Nota de fundamentare a proiectului.

„Infrastructura sistemului administraţiei penitenciare, dezvoltată înainte de anul 1989, nu corespunde standardelor prevăzute de Consiliul Europei. Aducerea sistemului penitenciar romanesc la aceste standarde implică un proces de durata, realizat cu costuri semnificative. Un factor determinant pentru crearea unor condiţii de detenţie corespunzătoare îl constituie şi numărul mare de hotărâri şi decizii ale Curţii Europene a Drepturilor Omului pronunţate împotriva statului român, al căror obiect îl constituie condiţiile de detenţie, majoritatea referindu-se la condiţiile de cazare”, este prevăzut în nota de fundamentare.

 

În cursul anului 2017, conform comunicărilor transmise Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor de către Ministerul Finanţelor Publice, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a soluţionat prin hotărâri şi decizii un număr total de 378 cereri, prin care au fost acordate despăgubiri persoanelor închise în sistemul penitenciar, pentru condiţiile de detenţie în care au fost cazate, în valoare de 2.296.451 de euro, se mai arată în document.

Planul este structurat pe perioada 2018-2024, după cum urmează:

  • Etapa I: 2018 – locuri noi de cazare – 316, locuri modernizate – 500;
  • Etapa II: 2020 – locuri noi de cazare – 44;
  • Etapa III: 2021 – locuri noi de cazare – 508, locuri modernizate – 85;
  • Etapa IV: 2022 – locuri noi de cazare – 3997, locuri modernizate – 666;
  • Etapa V: 2023 – locuri noi de cazare – 2730;
  • Etapa VI: 2024 – locuri noi de cazare – 500 – Penitenciarul P47-Berceni (500).

„Fondurile necesare efectuării cheltuielilor pentru achiziţia studiilor de fezabilitate mai sus-menţionate au fost incluse în bugetul aprobat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor; prin urmare nu există impact financiar suplimentar asupra bugetului de stat”, mai arată nota de fundamentare. – Secunda TV.