Proiectul “Puscaria altfel” pierde teren si urmeaza sa fie retras.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) atacă la Curtea Constituţională proiectul de lege votat  de Parlament privind măsurile alternative de executare a pedepselor, prin care condamnaţii pentru fapte fără violenţă, care nu sunt recidivişti şi care au o pedeapsă de maximum cinci ani, beneficiază de măsura arestului la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică.

Se pare ca proiectul care a revoltat intreaga societate civila urmeaza sa fie sortit esecului asa cum era de asteptat inca de la anuntul lui, proiect care a starnit critici dure la adresa initiatorilor dar si a consecintelelor pentru intreaga societate.

„Cui nu-i place furtul să treacă la muncă! Cam într-o astfel de cheie aş privi dorinţa unor parlamentari PSD de a-i trimite acasă pe cei care primesc pedepse cu închisoarea sub cinci ani de zile. Dincolo de dorinţa evidentă de a se asigura că apropiaţii lor nu vor suferi major dacă vor avea parte de o condamnare penală, iniţiativa legislativă prezintă un pericol major. Nu e vorba că vom depopula închisorile şi nu vor mai fi condiţii sub demnitatea umană de a ispăşi o pedeapsă. Dacă va trece prin Parlament propunerea, vom asista la o rescriere socială a înţelesului pedepsei ca mijloc de reeducare. Cum se va raporta un cetăţean obişnuit la situaţia în care ştie că, încălcând legea, primeşte o pedeapsă simbolică aproape cu închisoarea la domiciliu? Ne putem aştepta ca respectarea legii să devină un calcul pragmatic în care te vei gândi serios că nu e atât de dramatic să comiţi o infracţiune. E profund nedrept pentru întreaga societate să negociezi infracţiunea prin posibilitatea de a scapă aproape nepedepsit dacă alegi să săvârşeşti o infracţiune majoră totuşi”, afirmă analistul politic Dan Ionescu.