Rezultate FSANP

Rezultate FSANP mai 2017 – mai 2018

1. Obtinerea majorarii de 10% incepand cu 1 octombrie 2017 – a trebuit sa iesim in strada, insa in urma discutiilor cu prim-ministrul problema a fost transata rapid. Am fost primii care am reactionat, ulterior s-au raliat protestelor si celelalte sindicate.

2. Suplimentarea cu 1.000  de functii a statelor penitenciarelor – la acea vreme am negociat direct acest aspect cu prim-ministrul Romaniei si, ulterior, s-a si intamplat dupa ce am continuat presiunile.

3. Punerea in plata a sporului de studii pentru peste 700 de agenti – in cadrul Comisiei Mixte de dialog social am convenit impreuna cu celelalte organizatii sindicale reprezentative ca sa plateasca sporul de studii tuturor celor care ar fi trebuit sa-l primeasca.

4. Pastrarea a peste 57 milioane lei in bugetul penitenciarelor – dupa ce initial Ministerul Finantelor a dispus aceasta reducere de buget, am cerut si am obtinut pastrarea acestor bani in urma unei interventii la nivel de Guvern.

5. Urgentarea procesului de achizitionare a bodycam-urilor – urmare a incidentelor critice care au rezultat in agresarea unor angajati, am solicitat si obtinut achizitionarea acestor bodycam-uri. Chiar daca procedurile se misca incet, achizitionarea a inceput.

6. Plata orelor suplimentare nerecuperate – in Parlamentul Romaniei am sustinut si obtinut, pentru viitor, plata orelor suplimentare nerecuperate. Ramane in discutie plata orelor suplimentare nerecuperate in ultimii 3 ani de zile.

7. Deblocarea concursurilor pentru ocuparea functiilor vacante  – in Parlamentul Romaniei am cerut si obtinut deblocarea concursurilor pentru ocuparea functiilor vacante, in limita fondurilor disponibile.

8. Afilierea unui numar de 8 noi sindicate – dupa Conferinta Nationala din mai 2017 am sprijinit infiintarea a 8 noi sindicate in penitenciarele in care nu aveam reprezentare. Procesul de extindere continua, in curs fiind si alte proiecte similare.

9. Imbunatatirea relatiei cu mass-media si informare publica – cele 2 site-uri (fsanp.ro si penitenciare.info) sunt, impreuna, cele mai citite surse de informare referitoare la penitenciare. Am prezentat  problemele sistemului penitenciar in toate mediile de informare, incurajand liderii locali sa faca acelasi lucru.

10. Gestionarea unor crize de imagine – am intervenit direct in gestionarea unor crize de imagine, precum cea legata de presupusa agresiune asupra unor detinuti de la Penitenciarul Spital Rahova si am limitat efectele negative ale campaniei mediatice.

Lista de prioritati mai 2018 – mai 2019:

1. Standarde privind conditiile de lucru in penitenciare – am cerut acest lucru in toate discutiile pe care le-am avut cu angajatorul. In pofida faptului ca solicitarea a fost acceptata de Ministerul Justitiei nu a fost pusa in practica de ANP. Aceste standarde se vor referi cel putin la calitatea spatiilor de lucru si la nivelul de dotare si echipare.

2. Plan multianual de investitii in conditii de lucru – angajatorul insista sa prezinte cifre false, incercand sa redefineasca sfera investitiilor de natura imbunatatirii conditiilor de lucru, un plan multianual de investitii care sa delimiteze clar obiectivele care se refera la personal este absolut necesar.

3. Respectarea conventiei referitoare la formarea profesionala – din ce in ce mai putine fonduri sunt acordate pentru formarea profesionala (in special pentru sectorul operativ), iar angajatorul nu-si respecta obligatiile referitoare la decontareas taxelor si cheltuielilor profesionale.

4. Statutul politistului de penitenciare – am adoptat deja o alta strategie in legatura cu promovarea acestui proiect, direct la nivelul Parlamentului si doar in legatura cu ceea ce prezinta interes pentru membrii de sindicat. Avem, desigur, in vedere ca trebuie facute si modificari ca urmare a deciziilor Curtii Constitutionale.

5. Salarizare si pensionare – revenim cu propunerile de modificare a acestei legislatii in principal in ceea ce priveste aplicarea legii salarizarii cu grila din 2022, incepand cu octombrie 2018 si a renuntarii la plafonarea pensiilor la salariul net lunar.

6. Alte acte normative – continuam sa promovam Proiectul referitor la acordarea sprijinului pentru construirea sau cumpararea unor locuinte si Proiectul referitor la grupa de munca pentru personalul civil si modificarea Ordinului privind ocuparea functiilor vacante.