Stresul va fi considerat hartuire morala la locul de munca

E-juridic scrie despre un nou proiect legislativ introduce stresul ca fiind un factor al hartuirii morale la locul de munca.

Daca in urma unei investigatii se identifica hartuirea morala a unei persoane, atunci autoritatile pot obliga angajatorul la plata consilierii psihologice pentru salariatul in cauza si se poate ajunge la amenzi de pana la 200.000 de lei.

Stresul si epuizarea fizica ar urma sa fie considerate hartuire morala la locul de munca, dupa cum reiese dintr-un proiect de lege care urmeaza sa ajunga curand la votul final al senatorilor. Pentru a se aplica, documentul trebuie sa treaca de ambele Camere ale Parlamentului.

Constituie hartuire morala la locul de munca chiar si o singura manifestare serioasa a unui comportament, care poate avea un efect daunator de lunga durata asupra unui salariat. In intelesul prezentei legi, stresul si epuizarea fizica intra sub incidenta hartuirii morale la locul de munca”, este explicat in documentul citat.

Astfel, daca reprezentantii Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) vor identifica fapte de hartuire morala la locul de munca, acestia vor putea sa oblige angajatorul sa ia masurile necesare pentru a stopa hartuirea salariatilor in cauza. Totodata, CNCD va putea sa oblige angajatorul sa plateasca, pentru salariatii hartuiti moral, consilierea psihologica necesara, conform celor stabilite de medicul de medicina muncii.

In eventualitatea in care angajatorul nu ia masurile dispuse de CNCD, acesta va putea fi amendat cu o suma cuprinsa intre 100.000 si 200.000 de lei. Iar sanctiunea nu va scapa firma de obligatia de a lua masurile impuse de CNDC. In plus, daca se ajunge in instanta, angajatorii ar putea fi obligati sa acorde inclusiv despagubiri si daune morale.

Conform propunerii legislative, hartuirea morala va reprezenta, in esenta, orice comportament legat de munca (conduita ostila, comentarii verbale, actiuni sau gesturi) ce duce la deteriorarea conditiilor de munca prin lezarea drepturilor sau demnitatii, prin afectarea sanatatii fizice sau mentale ori prin compromiterea viitorului profesional.

Important! In momentul de fata proiectul se afla la vot in Senat, iar pentru a deveni lege are nevoie de votul Camerei Deputatilor, de promulgarea Presedintelui si de publicarea in Monitorul Oficial. Intrucat in proiectul de lege nu este stipulata o data la care prevederile proiectului vor fi aplicate, acestea vor avea efect imediat odata cu publicare in Monitorul Oficial.