Zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată

La data de 26.07.2021, a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 732/26.07.2021, Partea I, Legea nr. 221 pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Conform prevederilor acestui act normativ angajații din sistemul public și privat, deci și polițiștii de penitenciare, beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Legea nr. 221/2021 nu prevede că ziua liberă trebuie acordată fix în ziua în care are loc vaccinarea, ci poate fi acordată și ulterior: „pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite, în baza acestei legi, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia”.

Zilele libere se acordă pe baza adeverinței de vaccinare eliberate potrivit legii. În situația în care ziua liberă coincide cu ziua vaccinării, persoanele în cauză au obligația depunerii adeverinței de vaccinare în prima zi lucrătoare de la vaccinare.

Această lege constituie o măsură menită să încurajeze vaccinarea și să elimine eventualele piedici din calea vaccinării, ce țin de relațiile de muncă. Reglementarea este similară unei alte măsuri adoptate în cazul donatorilor de sânge.

Atenție!

Important de menționat este faptul că de prevederile legii, respectiv de ziua liberă pentru vaccinare, nu beneficia cei care sunt vaccinați înainte de intrarea legii în vigoare.

.

Legile pot fi consultate aici:

Legea nr. 221 din 26 iulie 2021

Legea nr.   55 din 15 mai 2020

.

Sursa:

Monitorul Oficial nr. 732/26.07.2021, Partea I

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*